Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μάθημα πρώτο: Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Συχνά τα παιδιά γνωρίζουν πιο πολλά για τους υπολογιστές από ότι οι γονείς τους. Τα παιδιά σήμερα έχουν την δυνατότητα να μάθουν την πλοήγηση στο Διαδίκτυο μέσα στο σχολείο. Θυμηθείτε όμως ότι όταν συνδέονται «online», τότε συνδέονται με τον εξωτερικό κόσμο. Εκτός εάν έχει εγκατασταθεί κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος (που μπλοκάρει για παράδειγμα χυδαίες λέξεις ή εικόνες), σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να δουν παράλληλα με χρήσιμες και διασκεδαστικές ιστοσελίδες, και ιστοσελίδες με ανεπιθύμητο περιεχόμενο.


Επίσης τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν με αγνώστους, ειδικά μέσω των chat rooms.toproblima.gif
Όπως στους δημόσιους χώρους, έτσι και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να τα προσεγγίσει κάποιος που μπορεί να τους κάνει κακό. Μάθετέ τα ποτέ να μην συναντούν άτομα που γνώρισαν μέσω του Διαδικτύου, εκτός και αν τα συνοδεύετε σε δημόσιο χώρο. Μάθετέ τα επίσης να μην δίνουν ποτέ τη διεύθυνσή τους ή το όνομα του σχολείου τους.

Σας παραθέτουμε εδώ μερικές συμβουλές ασφάλειας που μπορείτε να τυπώσετε και να τοποθετήσετε κοντά στον υπολογιστή σας, για να τις ακολουθείτε εσείς και τα παιδιά σας:

  • Πραγματικά, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να συναντάτε άτομα που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο. Αν είστε ανήλικοι και θέλετε οπωσδήποτε να γνωρίσετε από κοντά κάποιον διαδικτυακό σας φίλο, κανονίσετε μια τέτοια συνάντηση μόνο σε δημόσιο χώρο και υπό τη συνοδεία των γονιών σας ή κάποιου ενήλικου της απόλυτης εμπιστοσύνης της οικογένειάς σας.

  • Μην ξεχνάτε: οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα. ∆εν μπορείτε να τους δείτε!

  • Μην τους δίνετε λοιπόν τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σας, ούτε το όνοµα του σχολείου (αν είστε μαθητές) ή τη φωτογραφία σας. Μπορεί να θέλουν το κακό σας!

  • Εάν συναντήσετε κάτι πραγματικά άσχημο στο Διαδίκτυο ή κάποιος χρήστης σας παρενοχλήσει, δεν φταίτε εσείς. Ενημερώστε τους αρμόδιους φορείς.

  • Έχετε τα µάτια σας ανοιχτά για ιούς! Κρύβονται σε e-mails, αρχεία που βρίσκετε στο Διαδίκτυο, ακόμη και σε δισκέτες!

  • Δεν είναι φρόνιμο να στέλνετε σε κανένα τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (πριν να ελέγξετε πρώτα περί τίνος πρόκειται). Κάποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να σας κλέψει.

  • Δεν πρέπει να δίνετε σε κανένα τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχετε στο Διαδίκτυο (διότι θα μπορούσε να προσφασιστεί ότι είστε εσείς ή να διαβάσει τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα).

  • Να θυμάστε ότι εάν κάποιος σας προσφέρει κάτι που σας φαίνεται υπερβολικό για να είναι αλήθεια, ίσως να πρόκειται για κάποιο τέχνασμα!

  • Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε τους κόμβους που είναι για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να σας προστατέψουν. Οι κόμβοι για τους ενήλικους μπορεί ορισμένες φορές να σας κοστίσουν πολύ ακριβά.

  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους του Διαδικτύου που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μηνύματα και μην ανοίγετε αρχεία συνημμένα σε ηλεκτρονικά μηνύματα που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζετε ήδη και δεν εμπιστεύεστε.

  • Το ίδιο ισχύει και για την τηλεφόρτωση αρχείων από κόμβους του Διαδικτύου. Μην τα ανοίγετε εκτός και εάν προέρχονται από άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Πιθανόν να μεταδοθεί ιός στον υπολογιστή σας ή σε κάποιο άλλο αρχείο που θα μπορούσε να βλάψει τον υπολογιστή σας ή να τον καταστρέψει. Πάντως, καλό θα είναι να ελέγχετε όλα τα αρχεία και μηνύματα που λαμβάνετε για ιούς, ακόμα και αν προέρχονται από γνωστούς σας, με τα ειδικά προγράμματα προστασίας που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.
Πηγή:saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: